dinsdag 15 juni 2010

Ding 23

De cursus is me veel beter bevallen dan ik van te voren verwacht had. Allereerst vind ik het als baliemedewerker belangrijk om op de hoogte te zijn van alle mgelijkheden van internet. Ik vond bloggen een van de leukere kanten van 23dingen (leuker dan twitteren waar ik maar niet warm voor kan lopen ook omdat je steeds online moet zijn). Ik heb afgelopen week voor het eerst op de landelijke Ning blogpagina wat gezet en kreeg meteen een paar reacties. Ik wil graag meedenken over de redding van de bibliotheekbranche en de blog lijkt me een goed medium. Daarnaast heb ik voorgesteld een wiki te maken over het NT2, daar ga ik in de zomer mee aan de gang. De chat met bibliothecarissen over de hele wereld vond ik heel erg leuk het lijkt me belangrijk dat bibliotheken ook een open kanaal hebben met hun klanten om te communiceren. Voor het inlichtingenwerk vond ik ook Librarything zinvol. Ik heb mijn eigen boekenkast nog niet op orde maar ga daar van de zomer mee verder. Met het hele beeldgebeuren heb ik niets (Flicker, youtube (wel leuk voor mijn zanginteresse)maar ik geloof wel dat het belangrijk is voor de huidige generatie. Ik ben erg blij dat ik deze cursus heb gedaan en ik zoek nog naar een manier om de opgedane kennis uit te bouwen, bijvoorbeeld dagelijks een kwartiertje blogs bekijken. Ik heb al eerder wat filosofische opmerkingen gemaakt ovr het hele gebeuren ("waarde creeren")en dat blijft onverminderd van kracht. De meeste tijd die ik doorbreng in de bibliotheek wil ik besteden aan klanten en niet aan mezelf, het bedrijf enz. We moeten toch nog mensen aan ons proberen te binden en als iedereen achter computers zit (behalve bij een chatkanaal) word dat moeilijk. Een ander moeilijk punt was voor mij het "plakken"van allerlei bestanden in andere bestanden. Ook Sanneke had daar regelmatig problemen mee en zei dat dingen vaak niet lukte, daar ben ik een beetje huiverig voor, krijg ik een onmachtig gevoel. Ik heb andere collegá's overtuigd van het nut van deze cursus (er is nogal wat scepsis)maar het belangrijkste is dat je de opgedane kennis verbindt aan de kennis die je zelf hebt anders verdwijnt het in een put.Ik vind het voor nu wel even genoeg, als me nog andere dingen invallen meld ik dat nog....

6 opmerkingen:

 1. marktkoopman, het mooie is dat als je chat of anderszins via het net communiceert je ook in contact bent met je klanten, ze staan alleen niet voor je neus. Het is én in real life én digitaal waar onze klanten zich op houden. De kunst is om een slimme mix te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het leuke aan 23 dingen is dat wanneer je eraan begint de scepsis vanzelf langzaamaan verdwijnt. Dus idd goed die collega's enthousiast maken.

  Je hebt de eindstreep gehaald, dus.... GEFELICITEERD met je 23 dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haj Marktkoopman, fijn dat je de taak van interne missionaris op je hebt genomen, want er zullen nog veel collega's aan de 23 dingen moeten/mogen!
  Leuk ook dat je besluit met 'meld ik dat nog. Dat betekent dat ik je blog blijf volgen in de de komende tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd Marktkoopman. Een mooi betoog. En waarde creëren is eigenlijk datgene waar het om draait bij Web 2.0. Waarde voor jezelf en de ander. Hoe kun je dat realiseren voor de klanten en niet-klanten van je bibliotheek. Voorwaar een mooi uitdaging.
  Nog een tip tot slot. Ik bewonder je als schrijver en heb je boek met plezier gelezen. Op het web helpt het enorm als je zorgt dat je tekst scanbaar is. Gebruik korte alinea's met tussenkopjes en je zult zien dat jouw schrijfwerk veel beter tot zijn recht komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk slotblog..Al hoewel het jammer zou zijn als het hier bij bleef. Jou een beetje kennende, pak je binnenkort de digitale pen weer op om het een en ander te ventileren in een blog. Zeker doen, ik blijf je volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Agnes,

  Van Harte Gefeliciteerd met het behalen van je 23 Dingen Certificaat! Je hebt laten blijken dat je een echte bibliothecaris bent, het valt me dan ook tegen dat je met het plakken van bestanden niet doorzoekt totdat het wel lukt. Ik ben geen bibliothecaris, maar ik zou wel net zo lang doorzoeken of andere "deskundigen" raadplegen totdat ik wist hoe dat moet. Verder petje af voor je!

  Groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen