dinsdag 19 maart 2013

Collini

De zaak Collini

Hans Meyer, een oorlogsmisdadiger, werd in 1969 door Fabrizio Collini bij de Duitse justitie aangegeven als moordenaar van een grote groep gijzelaars. Vergeefs: Meyer werd vrijgesproken. Dat komt door een gemene wet van Eduard Dreher, een berucht advocaat in het Derde Rijk, die het voor elkaar kreeg dat oorlogsmisdaden uit Drehers beste tijd verjaard werden verklaard. Ferdinand von Schirach neemt dit gegeven als uitgangspunt voor zijn laatste, veel bejubelde boek De zaak Collini.

Nazi-verleden

Een bejaarde industrieel, Hans Meyer,  wordt in een hotelkamer bruut vermoord door een man, Collini, die zichzelf meteen overgeeft aan de politie. De advocaat  Caspar Leinen komt erachter dat hij het slachtoffer kent. Meyer was als een soort grootvader om. De grootvader van Ferdinand Baldur von Schirach was Reichsjugendfuhrer en leidde als Reichsstatanhalter de afvoer van de Weense joden. Ferdinand wilde schrijven over het Nazi-verleden van zijn grootvader en de gewetensconflicten die zijn kleinzoon daar nog mee heeft.

Schlink

De paralellen met het boek De voorlezer van Berhard Schlink zijn natuurlijk snel getrokken. De zaak Collini is eigenlijk een thriller over het strafrecht en de strijd om dat zuiver te houden en toe te passen. Wie dader is hangt van de wet af. En Schirach maakt je deelgenoot van zijn woede om een wet die de rechtsstaat aantast. Op de laatste pagina van het boek is dat wetsartikel ook afgedrukt, heel griezelig. Elk land moet in het reine komen met zijn verleden. Zie momenteel Argentinie (Julio Poch, Zorreguieta) en Spanje (burgeroorlog). Om een ingewikkeld moreel, ethisch probleem te verwerken in een rechtbankthriller is een goede keuze.