woensdag 13 april 2011

Google-books google-ebooks

In Google books heb ik de boeken van mezelf en mijn zus opgezocht, het tweede boek van mijn zus ontbrak (betekent dat dat ze het nog niet gescand hebben??). In de geavanceerde zoekoptie heb ik geprobeerd mijn artikelen van Bibliotheekblad op te zoeken, maar die stonden er ook nog niet op (staan ook pas heel recentelijk digitaal op de website).
Voor de Google ebooks ben ik wel enthousiast omdat ik leerlingen die oude boeken zochten doorverwees naar www.dbnl.nl, nu ook hier naar door kan verwijzen, zodat ze gedownload kunnen worden indien nodig. Ik zocht boeken van Joost van den Vondel, Hooft enz, ze staan er allemaal in.
Maar ik blijf een fan van fysieke boeken en ik hoor van een hoop studenten dat ze toch heel graag ook nog steeds een fysiek boek bestuderen. Zelfs mijn zoons die alles op internet boek, studeren het liefst uit fysieke boeken. Ik las recentelijk in de NRC (??) dat iemand begonnen was met het aanbieden van studieboeken via het internet met een heel laag tarief. Dan kun je een printje maken, of een hoofdstuk printen tegen een redelijke prijs. Dat alles omdat studieboeken heel duur zijn en studenten ze maar een paar maanden nodig hebben.
Ook voor wat betreft de Gooreader geldt voor mij heltzelfde als wat ik hierboven heb gezegd. Leuk hoor dat je duizend boeken in je digitale boekenkast kunt zetten, maar ik zal er geen genrui, van maken.

woensdag 6 april 2011

Mobiel internet

Toen mobiel internet nog maar net begon liep ik een keer te dwalen in Den Haag toen ik een jongen aansprak die een GPS had waardoor ik snel wist waar ik moest zijn. Een tijdje later stond ik voor een dichte deur bij een Spaans museum (had ik nou maar mobiel internet gehad!!). Een tijdje later had op onze flamencoles iemand een app om de begintoon af te stellen. Iik realiseerde me dat de tijden zijn veranderd. Ik had afgelopen jaar al een Blackberry gekocht, maar het apparaat op aanraden van mijn zoon weer teruggebracht (veel te duur en wanneer gebruik je dat nou!!). Ik ben toch van plan om binnenkort er toch een te kopen. had eigenlijk gehoopt dat het al een stuk in prijs gedaald zou zijn. Ik zou zelf graag een GPS willen, de buienradar, nieuwsdingen enz.
Alle artikelen die als achtergrond gelezen moesten worden waren offline en niet bereikbaar. Heeft iemand ergens de Informatie Professional in papieren vorm? Ik heb het doorgegeven aan Edo.
Voor de bibliotheek lijkt het me van belang dat de catalogus raadpleegbaar is en dat je ook kunt reserveren. Bij het Read2Me project waar ik momenteel een artikel over schrijf was er door karen Bertrams een voorstel gedaan voor een app, maar dat bleek te duur om uit te voeren. Ik neem aan dat juist de tijdelijke apps voor een evenment belangrijk kunnen zijn zodat iedereen van alles op de hoogte gebracht kan worden. Maar ik heb geen idee van de kosten