woensdag 30 maart 2011

crowdsourcing crowdfunding

1.Tenpages kende ik al. Heb Suzanne Buis eens in het radioprogramma LOL gehad. Zou dat best uit willen proberen met een volgende boek (Licht!!). Ik heb nog een andere tip voor beginnende schrijvers www.schrijversmarkt.nl. Kwam ik ook door een interview achter bij het boek van Peter van der Wel "Economie voor wereldvebeteraars". Peter heb ik recentelijk geinterviewd voor het nieuwe televsieprogramma Uitgelezen voor RTVAlkmaar.
2. Sanneke wil je me dit eens uitleggen, kwam er niet uit met die captcha.
3. Leuk die site van verbeterdebuurt, kende ik niet. Ik heb gestemd voor een picknick tafel tegenover mijn huis, grappig. Hier ga ik reclame voor maken (ze hadden nog een paar stemmen tekort).
4. Ik verdwaalde helemaal op de site van durftevragen.com. Over de sociale overwaarde die overal aanwezig is in Nederland. Ik heb me geabonneerd op de nieuwsbrief. Kim Menzo (mijn India partner van afgelopen januari) is bezig met een crowdsourcing project (In een flits) voor Roemenie, waarin voor arme kinderen in Roemenie klassefoto's worden gemaakt. Haar lagere school de Burijn in HHW doet ook mee met een Roemenie week met een fancyfair en een sponsorloop. Ik maak de geschreven portretjes van de kinderen. In september gaan we naar Roemenie (hopelijk lukt dat bij mij)maken de foto's en gaan later terug om ze uit te delen. Alles liefdewerk oud papier wat ons betreft. Onze website www.kimevamenzo.nl is binnenkort klaar (de naam ineenflits was al bezet!!)
5. De crowdsourcing voor onze bibliotheek is natuurlijk al aanwezig in onze klantenpanels, maar het is wel belangrijk dat we er ook echt naar luisteren. Ik had een paar weken geleden een klant uit het klantenpanel die boos was omdat er zo veel informatieve boeken (in haar geval 420 rubriek) waren verdwenen. In de conclusies van het klantenpanel staat dat klanten willen dat er een informatieve collectie is en dat het niet wenselijk is om de informatieve collectie te saneren. Ik denk dat heel veel klanten graag "snuffelen".
Verder moeten we klanten veel meer aanbevelingen laten doen voor leuke boeken via Cwise, waar we zelf ook mee aan de gang gaan.
Toetje: ik kwam er achter dat niet alleen www.dbnl.nl, maar ook op www.gutenberg.org/browse/languages.nl allerlei oude titels zijn te downloaden die niet meer in donze collectie zijn te vinden. Ik maak veel middelbare scholieren atent op deze sites die met crowdsourcing tot stand zijn gekomen.

woensdag 23 maart 2011

Copyright

Heb braaf van alles bekeken. Flickr leverde meteen bij de eerste foto die ik bekeek al het symbooltje van Gettyimages, een commerciele site waarvoor je geld moet betalen als je een foto gebruikt. Er ging wel een wereld voor me open met al die nieuwe informatie. Mijn indruk was dat er te veel op het net wordt gegooid door alles en iedereen. Voor mijn gevoel hoef ik geen foto's meer te maken op vakantie omdat alles beschikbaar is (iedereen maakt ook dezelfde foto's).
Via de plagiaatscanner zou ik iets kunnen traceren, maar hoe kan ik in godsnaam weten of in een tekst iets geplagieerd is? Sanneke... misschien de site van www.scholieren.com met allerlei uittreksels?? Ik heb ook gekeken naar Guttenplag.wikipedia.nl, waarmee de minister van Defensie van Duitsland ten val is gekomen. Maar veel te veel leeswerk om te kijken hoe dat werkt en hoe ze dat traceren.
Mijn gedachten over copyright zijn veranderd door het lezen recentelijk van het boek van Peter van der Wel "Ecocnomie voor wereldverbeteraars". Hij pleit daarin voor een veel soepeler beleid ten aanzien van copyright omdat heel veel "nieuwe"dingen voortbouwen op verdiensten van anderen. Cultuur is een gezamelijke inspanning die over honderden jaren wordt opgebouwd. Ook vond ik een artikel van een muzikant in de VPRO gids(naam vergeten) die gebruikt maakte van muziek van anderen, maar daar iets nieuws van maakte. Hij vond in dat geval dat je er met twee jaar copyright wel mee moest stoppen.Want hij wilde natuurlijk nog wel iets verdienen. Dat kan ik onderschrijven. Voor dingen als boeken (heb ik zelf mee te maken) lijkt me 15 jaar jaar meer dan genoeg. De regels van nu, 70 jaar na dood pas vrij, vind ik veel te gek. We leven in een opensource maatschappij en daarbij horen veel soepeler regels. Wel vind ik het kwalijk dat uitgevers schrijvers onder druk zetten met de e-book uitgave (als je geen toestemming geeft, geven we je boek ook niet meer uit). Ik heb maar gewoon toegestemd.

woensdag 9 maart 2011

privacy en veiligheid

Als ik eenmaal begin te lezen wat er allemaal gebeurt op het gebied van privacy kan ik niet meer stoppen en slaat de schrik mij om het hart. Maar ja, dat moet ik nodig zeggen als ik zo'n persoonlijk boek heb geschreven en veel van mijn privacy heb opgegeven, doordat mensen me via mijn website kunnen benaderen. Toen ik vier maanden televisie deed voor RTVNH en door wildvreemde mensen werd gebeld (nota bene op mijn werk, omdat iedereen wist waar ik werkte) kreeg ik ook al benauwd. Maar nu zit ik op Linkedin en word ik ook benaderd voor allerlei dingen.
Heel interessant vond ik het tijdschrift Netkwesties; magazine over maatschappij en internet (ik overweeg een rss aan te maken).
Als ik mijn eigen naam google tussen aanhalingstekens krijg ik 2.180 resultaten bij uitgevers, boekhandels, het adoptieplatform, interviews in kranten, Libelle, bibliotheek 2.0, Bibliotheekblad, RTVAlkmaar, RTVNH, Linkedin,zelfs een paar twitterberichten enz enz.
Ik heb even een paar blogs gelezen en daat staan de meeste zorgen mooi op een rijtje (mijn complimenten Angelonmychest!!) Daar wilde ik nog het volgende aan toevoegen: mijn grootste angst is identiteitsfraude. Ik wil me nog even verder verdiepen in de Nationale stop-identiteitsfraude campagne.
Van de week las ik ook ergens een interessant bericht (denk NRC) over het plaatsen van babyfoto's en het feit dat kinderen niet kunnen protesteren tegen dingen die hun ouders op sociale netwerken zetten. Ben ik blij dat mijn ouders niet van alles op het net hebben gegooid, had ik nog ruzie gekregen.
Ik heb ook even vandaag een kleine poll gehouden onder 5 mensen, wat ze denken van internet en privacy. Alle 5 gaven ze als antwoord; privacy bestaat niet meer.
En als laatste: ik had me opgegeven als Facebook gebruiker in april 2010 en een maand later presteerde Facebook het om met Facebook Instant Personalisatie, gegevens van vrienden door te spelen. Daarna ben ik niet meer actief geweest op facebook. Ik weet ook niet of ik dat nog wel wil. Ik heb heel veel echte vrienden die ik heel veel zie ( boekenclub, schrijfclub, zangclub, wandelclub, kunstclub, reisclub) dus ik heb dat Facebook niet nodig. Bovendien kruipen virtuele vrienden niet in mijn DNA, ik wil mensen in het echt zien en spreken. Komt het ook niet op het net!!!!!

woensdag 2 maart 2011

Ding 25 Screencasting

Pas sinds 23 dingen weet ik screencasting is. Ik heb wat dingen gelezen over screencasting bij het onderwijs. Het maken van een screencast wil ik nog even uitstellen omdat ik nog geen idee heb wat ik met de wereld wil delen. Graag zou ik ook persoonlijke begeleiding wil hebben (kan ik een afspraak maken zodra ik een onderwerp weet omdat ik alles wat ik niet dagelijk doe meteen vergeet, ook heb ik geen microfoon). Voor de bibliotheek zou ik uitleg van allerlei dingen als catalogus belangrijk vinden, mensen hebben zo vaak uitleg nodig, dat ik denk dat een instructieve screencast geen overbodige luxe is)