woensdag 23 maart 2011

Copyright

Heb braaf van alles bekeken. Flickr leverde meteen bij de eerste foto die ik bekeek al het symbooltje van Gettyimages, een commerciele site waarvoor je geld moet betalen als je een foto gebruikt. Er ging wel een wereld voor me open met al die nieuwe informatie. Mijn indruk was dat er te veel op het net wordt gegooid door alles en iedereen. Voor mijn gevoel hoef ik geen foto's meer te maken op vakantie omdat alles beschikbaar is (iedereen maakt ook dezelfde foto's).
Via de plagiaatscanner zou ik iets kunnen traceren, maar hoe kan ik in godsnaam weten of in een tekst iets geplagieerd is? Sanneke... misschien de site van www.scholieren.com met allerlei uittreksels?? Ik heb ook gekeken naar Guttenplag.wikipedia.nl, waarmee de minister van Defensie van Duitsland ten val is gekomen. Maar veel te veel leeswerk om te kijken hoe dat werkt en hoe ze dat traceren.
Mijn gedachten over copyright zijn veranderd door het lezen recentelijk van het boek van Peter van der Wel "Ecocnomie voor wereldverbeteraars". Hij pleit daarin voor een veel soepeler beleid ten aanzien van copyright omdat heel veel "nieuwe"dingen voortbouwen op verdiensten van anderen. Cultuur is een gezamelijke inspanning die over honderden jaren wordt opgebouwd. Ook vond ik een artikel van een muzikant in de VPRO gids(naam vergeten) die gebruikt maakte van muziek van anderen, maar daar iets nieuws van maakte. Hij vond in dat geval dat je er met twee jaar copyright wel mee moest stoppen.Want hij wilde natuurlijk nog wel iets verdienen. Dat kan ik onderschrijven. Voor dingen als boeken (heb ik zelf mee te maken) lijkt me 15 jaar jaar meer dan genoeg. De regels van nu, 70 jaar na dood pas vrij, vind ik veel te gek. We leven in een opensource maatschappij en daarbij horen veel soepeler regels. Wel vind ik het kwalijk dat uitgevers schrijvers onder druk zetten met de e-book uitgave (als je geen toestemming geeft, geven we je boek ook niet meer uit). Ik heb maar gewoon toegestemd.

1 opmerking:

  1. Een zin tussen aanhalingstekens zetten en zoeken in Google levert vaak wel een bron op. Probeer het eens met een zin uit je eigen boek en kijk wat er te voorschijn komt.

    BeantwoordenVerwijderen