dinsdag 15 juni 2010

Ding 23

De cursus is me veel beter bevallen dan ik van te voren verwacht had. Allereerst vind ik het als baliemedewerker belangrijk om op de hoogte te zijn van alle mgelijkheden van internet. Ik vond bloggen een van de leukere kanten van 23dingen (leuker dan twitteren waar ik maar niet warm voor kan lopen ook omdat je steeds online moet zijn). Ik heb afgelopen week voor het eerst op de landelijke Ning blogpagina wat gezet en kreeg meteen een paar reacties. Ik wil graag meedenken over de redding van de bibliotheekbranche en de blog lijkt me een goed medium. Daarnaast heb ik voorgesteld een wiki te maken over het NT2, daar ga ik in de zomer mee aan de gang. De chat met bibliothecarissen over de hele wereld vond ik heel erg leuk het lijkt me belangrijk dat bibliotheken ook een open kanaal hebben met hun klanten om te communiceren. Voor het inlichtingenwerk vond ik ook Librarything zinvol. Ik heb mijn eigen boekenkast nog niet op orde maar ga daar van de zomer mee verder. Met het hele beeldgebeuren heb ik niets (Flicker, youtube (wel leuk voor mijn zanginteresse)maar ik geloof wel dat het belangrijk is voor de huidige generatie. Ik ben erg blij dat ik deze cursus heb gedaan en ik zoek nog naar een manier om de opgedane kennis uit te bouwen, bijvoorbeeld dagelijks een kwartiertje blogs bekijken. Ik heb al eerder wat filosofische opmerkingen gemaakt ovr het hele gebeuren ("waarde creeren")en dat blijft onverminderd van kracht. De meeste tijd die ik doorbreng in de bibliotheek wil ik besteden aan klanten en niet aan mezelf, het bedrijf enz. We moeten toch nog mensen aan ons proberen te binden en als iedereen achter computers zit (behalve bij een chatkanaal) word dat moeilijk. Een ander moeilijk punt was voor mij het "plakken"van allerlei bestanden in andere bestanden. Ook Sanneke had daar regelmatig problemen mee en zei dat dingen vaak niet lukte, daar ben ik een beetje huiverig voor, krijg ik een onmachtig gevoel. Ik heb andere collegá's overtuigd van het nut van deze cursus (er is nogal wat scepsis)maar het belangrijkste is dat je de opgedane kennis verbindt aan de kennis die je zelf hebt anders verdwijnt het in een put.Ik vind het voor nu wel even genoeg, als me nog andere dingen invallen meld ik dat nog....

woensdag 9 juni 2010

DING 22 Bibliotheek 2.0

Ik had de meeste artikelen van Janklerk en Edwin Mijnsbergen al gelezen, maar er nu een paar herlezen. Ik heb ook het interview gelezen met de bibliothecaris van Vlissingen die ook heel actief is. Vooral de dingen die zij ontwikkelen voor docenten en ambtenaren spreekt mij erg aan. Ook de interne Wiki over romanadvies is misschien iets om over te nemen en het werken met de Question Manager. Ik heb ook gelezen Scary things and great opportunities, Leuk!!! Ik had me aangemeld bij 2.0 Ning community, maar daar nu voor het eerst een bericht achtergelaten. Ik sta helemaal achter de 2.0 ontwikkelingen en denk dat wij daarin een gidsfuctie kunnen vervullen voor heel veel mensen die daar bang voor zijn. Kunnen we niet een nieuwe cursus aanbieden voor klanten over een aantal 23dingen?? Ik wil mezelf vanaf nu ook dwingen om dagelijks een kwartier te besteden aan bekeken van blogs enz. van de 2.0 community (een van de 10 tips die ik had gelezen bij een Ameikaanse site).

donderdag 3 juni 2010

ding 21 Aquabrowser

Vandaag in een rustig uurtje alle blogs bekeken om te zien hoe ver iedereen gevorderd is. Heb ik de afgelopen maanden een paar keer gedaan maar niet te vaak omdat het veel tijd kost. Gisteren ook nog uitgebreid aan de slag geweest met de Aquabrowser. Had daar in 2007 in Amsterdam al kennis mee gemaakt en ik was helemaal niet enthousiast over de WOLK!!! Ik weet ook niet hoe het experiment werkt waarin de OBA klanten tags mogen aanhangen aan artikelen. Mensen die mij volgen weten dat de catalogus een van mijn stokpaardjes is en dat ik grote bezwaren heb tegen de starre catalogus van de NBD/Biblion, maar ik ben ook beducht voor klanten die maar overal tags gaan aanhangen want dan zie je direct door de bomen het bos niet meer (ik heb de NBD voorgesteld een hotline te onderhouden met een paar hele betrokken bibliothecarissen achter de balie, maar daar voelden ze niet voor, DOM!!). Het artikel overleeft de catalogus 2012? lijkt me voorbarig omdat de meeste openbare bibliotheken het toch nog zullen doen met hun eigen physieke collectie boeken. En verder nog dit; volgens de nieuwe filosofie ben ik ouderwets omdat ik lineair denk in plaats van associatief (zoals de nieuwe generatie). Maar voor mij is de indeling in wetenschappen in tien gebieden nog steeds een grote steun bij het ontewikkelen van een zoekstrategie.

woensdag 2 juni 2010

ding 20 Muziekonline

na mijn vakantie maar weer eens op 23 dingen gedoken. Lekker geluisterd naar Joan Armatrading, Leonard Cohen en Manuel de Falla. Wat ik vooral belangrijk vind is de voorlichtende functie achter de informatiebalie. ben wel verbaasd wat er allemaal per artiest te vinden is. Ik vond het stukje van Nico Dijkshoorn heel grappig. Er is altijd een groep die pionier wil zijn en geen volger.Ik wil ook altijd graag dingen zelf ontdekken en herken dat wel. Het is net als met de top 10en(ik noem dat altijd oneerbiedig de verjaardagstop) mensen die dat kopen zijn volgers. Ik ben nog geen vrienden geworden met iemand en ook zou ik nog niet goed weten wat wij er in de bibliotheek mee moeten. Maar misschien heb ik binnenkort een goed idee.