woensdag 19 mei 2010

DING17 WEB 2.0

Een uurtje zitten surfen en er ging een wereld voor mij open. De laatste die ik bekeek was VUFIND; the library OPAC needs 2.0 (for libraries by libraries, the goal of VUFIND is to enable your users to search and browse through all of your library's resources....). Bij de prijzen voor web 2.0 awards zat biblio.com voor 50 miljoen tweedehandboeken (mag die bij MYPIP??)De uitgeverij voor eigen beheer LULU was trouwens eerste, niet gek. Bij music web 2.0 tools and appication kwam ik dingen tegen die me bekend voorkwamen door mijn nieuwe zanggroep (die er al diverse van gebruiken) Verder kwam ik ook via Yahoo Answers web services via de Library of Congres op Chronicling America, een historische gedigitaliseerde databank die teruggaat to 1800. Lijkt me voor bibliothecarissen die achter en balie zitten een belangrijke bron. Maar ik dacht wel....hoe krijg ik grip op de 500-600 web 2.0 tools. Er is maar een remedie en dat is ermee werken en vaak gaan zitten surfen. Dus achter de balie mensen attent maken op biblio.com, zoals ik ze nu dagelijks attent maak op de tweehands bol.com site. En via mijn zanggroepje word ik attent gemaakt op 2.0 muziekmogelijkheden en dat kan ik weer delen met anderen enz enz. The future for libraries is not in what we own, but in what we share (uitspraak van de bibliothecaris die 23 dingen ontwierp)

vrijdag 14 mei 2010

Ding 19 Sociale netwerken

Vandaag al ding 19 bekeken ivm vakantie volgende week vrijdag naar Turkije. Ik ben afgelopen jaren al lid geworden van Linkedin, waar ik niet zoveel mee doe, maar wel regelmatig wordt benaderd door anderen die zich aanmelden. Mijn dochter vertelde dat je er veel aan kan hebben als je zoals zij arbeidsbemiddelaar bent en het boek leest over de mogelijkheden van Linkedin. Ik denk dat er heel veel mensen instaan zoals ik:"passief"dus. Ook was ik lid geworden van Schoolbank, maar daar ben ik weer afgegaan omdat ik iedereen via mijn boek heb getraceerd (of meer zij mij). Ik heb sociabel bekeken, maar bij de boekenclub trof ik een armzalig resultaat. Ook Dizzie vind ik lang zo goed niet als Librarything. Een site met alle nieuwtjes (boekbalie, nu opgenomen bij bibliotheek.nl)is genoeg, daarnaast heb je behoefte aan tips vooral themagericht, recensies enz. Eigenlijk heb ik behoefte aan een overzicht van alle sites met boekeninformatie en gedichten en daar een beoordeling over. Als die er niet is zou ik daar zelf wel een artikel over willen schrijven voor Bibliotheekblad. Je raakt het spoor soms helemaal bijster. Ook de boekensites van grote uitgeverijen en bol.com zou ik willen beoordelen. Aan de balie merk ik ook dat klanten totaal onwetend zijn van allerlei goed sites over boeken bijvoorbeeld www.chicklit.nl

woensdag 12 mei 2010

Ding17 Librarything

Dit is echt een snoeptrommel. Bijna de hele ochtend bezig geweest met ontdekken wat e allemaal te vinden is. Vooral de advieslijstjes zijn natuurlijk geweldig en de vele recensies. Heb fictieboeken van het afgelopen die ik de moeite waard vond ingevoerd (nog niet allemaal met sterren). Ik zou het liefst mijn non-fictieboeken gescheiden invoeren, maar volgens mij kan dat niet. En of je aparte groepen kunt maken met hoeveelheid sterren. Ben van plan de boeken van 5 jaar RTVNH beetje bij beetje in te voeren, en ook mijn top 100 boeken. Gaat volgens mij best snel denk ik. Krijg wel een minderwaardigheidsgevoel als ik zie hoeveel sommige lezen en gelezen hebben. Ben denk ik onder mijn collega's toch een veellezer, maar onder deze reuzen ben ik een dwerg.

dinsdag 11 mei 2010

Ding 14 MSN, IM

Angel,ik heb nog een paar proeven gedaan met buitenlandse chats van bibliotheken en gemerkt dat het niet altijd goed werkt. Bij Roemenie ben ik afgehaakt, kwam er niet in en bij het Vredespaleis werd niet meteen gereageerd, waardoor ik andere dingen ging doen. Bibliothecarsis meldde later dat hij aan de telefoon zat. Tja, in deze wereld moet je echt meteen reageren anders haakt men af. Hij zat ook niet achter een balie en raadde dat ook af omdat je als er iemand voor de balie staat je niet uitbereid kunt gaan chatten. Moeten we nog even over nadenken, want ik zou het wel graag uit willen proberen (misschien in de zomer als het rustig is??) Had ook een leuke reactie van Zomervan65. Podcast radioprogramma LOL goed idee en fimpjes enthousiaste klanten en NT2ers ook de moeite waard van het uit proberen. We zullen zien. Ga je aan het einde alle suggesties inventariseren??

Ding 14 MSN, IM

Angel,je gelooft het niet maar ik ben weer helemaal enthousiast geworden van dat IM en MSN. Ik heb net een tijdje met een universtiteitsbibliotheek in Istambul zitten chatten, want ik had nog een paar ingewikkelde vragen over het oversteken van de grens via Koerdistan naar Syrie omdat ik een dag naar Aleppo wil (misschien). Ik vind het toch jammer dat Aladin is gestopt, dat hebben we laten lopen. Zou je de chat kunnen inzetten als mensen een leuke boekentip willen? Als ik baliedienst heb wil ik best online met mensen die instant een tip willen (ik ben bang dat collega's daar niet blij mee zullen zijn ook vanweg de baliebezetting). Maar ik weet zeker dat er een behoefte gecreeerd kan worden. Zullen we het eens uit gaan proberen, ik word zo vaak aangesproken op leestips voor de vakantie.

maandag 10 mei 2010

Ding 14 MSN, 15 PODAST en 16 YOUTUBE

MSN moet ik eerst nog even verder bekijken, volgt nog, voor Podcast ga ik contact opnemen met Caroline of Rita van Muiswinkel om de boekbesprekingen van het radioprogramma LOL op de website te krijgen. Ik ga ook de boekbesprekingen van Martin Ros in mijn eigen blog plaatsen. Als er mogelijkheden zijn met een camera (nadenken over wie dat dan opneemt), zou ik de interviews met schrijvers die leuk zijn op de website willen plaatsen en kijken of die bekeken worden. het lijkt me ook leuk om filmpjes op te nemen van leuke klanten die reclame maken voor de bibliotheek en die op de website te zetten. Ik zou ook wel NT2ers willen filmen en die op de website willen zetten.
Kijk hier voor de boekbesprekingen van Martin Ros

ding 16 youtube

En ook nog even mijn eigen groep (die nu in Spanje zit) gevonden tijdens een optreden een jaar geleden
Met youtube had ik nog niet veel gedaan behalve liedjes luisteren die we zingen met het flamencokoor. Ik zit sinds een paar maanden op een a capello koor waar we ook weer van alles moeten zingen wat ook op youtube te vinden is. Een van deze liedjes is Ik bianco y dolce cigno, hier gezongen door de King Sisters. Luisteren maar!!Ik doe zelfs nietts met filmpjes maken en ben dat ook niet van plan. Mijn flamencokoor heeft wel filmpjes van ons koor op youtube gezet.

dinsdag 4 mei 2010

Vandaag op zoek geweest naar leuke podcasts. Ik kwam op South Park (abonnement genomen) en de boekbesprekingen van Martin Ros, die sinds een jaar in dienst is van Selexyz. Rss feed knop werkte hier niet, graag hier overleg over. Het grappige was dat Elly die bij mij in de kamer was het leuk vond en vroeg hoe je dat op je computer kreeg en ze heeft nu het adres van Selexyz genoteerd. Bij de Bibliotheek Hof van Twente kon ik de bespreking (die ook nog eens een jaar oud was) niet vinden (druk op de rechterknop bovenaan??). Moest wel weer heel erg denken aan artikel van Ad Verbrugge in het nieuwste nummer van Filosofie magazine "Wie creeert er nog waarde". Ik maak liever muziek (waarde) dan dat ik ernaar luister, ik sport liever (waarde)dan dat ik er naar kijk, lezen doe ik even graag als schrijven. Onze maatschappij is teveel een consumentenmaatschappij geworden. Je hebt maar een beperkte tijd in het leven om dingen te doen dus moet je heel bewust keuzes maken. Maar boekbesprekingen als podcast blijf ik een heel goed idee vinden. Martin Ros werd ook heel veel bekeken (bijvoorbeeld 2000/3000 downloads). Dus wederom, hoe krijg ik de uitzending van RTVAlkmaar op onze site.....

maandag 3 mei 2010

Was van plan vandaag eens echt een vrije dag te nemen maar het weer werkte tegen zodat ik tcoh ineens weer achter de computer zat. Ik heb net Ding 15 podcast bekeken en wat me opvalt is dat ik het meeste totaal niet interessant vindt. Ik zou zo graag de boekbesprekingen voor RTVAlkmaar van de afgelopen weken op onze eigen site zetten, omdat mensen me daar een paar keer om hebben gevraagd. Angel, zou jij mij kunnen leren hoe ik dat moet doen? Misschien kunnen we daar van de week eens even naar kijken.Marktkoopman